Monsters vangen

Hoezo naar bed? Hoezo gaan slapen? Eerst ga ik een monster vangen! En dat kan op allerlei verschillende manieren. Ontwerp je mee? Een ontwerpactiviteit bij het prentenboek van het jaar Maar eerst ving ik een monster! van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Woning dier

Leerlingen ontwerpen een woning voor een dier. Ze werken met papier en karton én leren over handige verbindings- en constructieprincipes. Sluit aan bij je thema of kies één van de suggesties voor een bijpassend prentenboek. 

Coco kan het

Alle jonge vogels gaan voor het eerst vliegen. Coco ook. Ze staat op de tak. Wat hoog! Ze durft niet. Coco valt. Heeeeelp! Mamaaaaaaa! Oh jee, dadelijk valt Coco heel hard op de grond. Zullen wij Coco helpen? Ontwerp je mee? Een superleuke ontwerpactiviteit bij prentenboek van het jaar Coco kan het! van Loes Riphagen. 

Verjaardagstaart

Kinderen bezorgen een klasgenoot, een beste vriend(in), hun broer of zus, hun (groot)ouders of zichzelf een onvergetelijke verjaardag! Ze ontwerpen (en maken) speciaal voor de jarige een super persoonlijk en uniek taartje. 

Moppereend

“Eend was mopperig. Ze had niemand om mee te spelen. Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.”  Kinderen helpen Moppereend om minder mopperig te worden. Ze ontwerpen iets waar je blij van wordt als je je mopperig voelt. Dit doen ze aan de hand van prentenboek van het jaar 2020 Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček. 

Tienuurtje

Hoeveel (eenmalig) plastic verzamelen jouw leerlingen bij het tienuurtje? Dat kan vast minder! Hoe kunnen we zorgen voor minder plasticafval bij ons tienuurtje? Tip! In de bijlage is een aangepaste versie van deze les beschikbaar speciaal voor de onderbouw.

Veilig onderweg

Leerlingen gaan op zoek naar onveilige verkeerssituaties op weg van thuis naar school. Ze verzinnen ideeën om de weg veiliger te maken. 

Kleine pakjes

Piet heeft een probleem: alle kleinste pakjes komen onderin de zak terecht. Leerlingen helpen Piet en ontwerpen iets waardoor Piet makkelijk bij de kleine pakjes kan. Lees hier suggesties voor een introductie van deze les voor groep 1-8.

Samen spelen

Hoe kun je samen spelen als je anders bent? Leerlingen beelden door middel van rollenspel ideeën uit.

Vrienden maken

Als je in een nieuwe klas komt, naar de brugklas gaat, als je gaat verhuizen, op vakantie gaat, in een nieuw team komt, dan wil je nieuwe vrienden maken. Leerlingen maken iets dat helpt om vrienden te maken.