ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Ontwerpen vergroot leesmotivatie

Hoe kun je zorgen dat kinderen plezier krijgen in lezen? Kinderen staan vaak te springen om iemand te mogen helpen en problemen op te lossen. Boeken zijn bij uitstek geschikt om kinderen hiervoor de gelegenheid te geven.

Neem prentenboek van het jaar 2020 Moppereend door Joyce Dunbar & Petr Horáček: Moppereend is hartstikke chagrijnig en maakt zelfs andere dieren mopperig met zijn gemopper. Hoe kunnen we Moppereend helpen om minder mopperig te worden? Ontwerp in deze les iets waar je blij van wordt als je je mopperig voelt.

Door zich in te leven en door de hoofdpersoon te helpen, voelen kinderen zich meer betrokken en groeit hun plezier in lezen. Het aardige is dat lezen en ontwerpen elkaar versterken. Door te lezen ontwikkel je je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ook kun je meer te weten komen over andermans gevoelens en gedachten, en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van empathie. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat ontwerpen een positief effect heeft op de taalvaardigheid van kinderen. Lezen en ontwerpen ontwikkelen je denken – op élke leeftijd. 

Lees verder over ontwerpen en leesplezier in het magazine van boekhandel Paagman