ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Ontwerpvaardigheden

Deze zeven belangrijke vaardigheden ontwikkel je als je aan het ontwerpen bent.

De  ontwerpvaardigheden
Ontdek de vaardigheden die belangrijk zijn bij het leren ontwerpen. Leer jouw leerlingen ze eenvoudig herkennen en ontwikkelen. De ontwerpvaardigheden zijn in kaart gebracht door Ontwerpen in de klas in samenwerking met de TU Delft. 

Focus op vaardigheden
Het resultaat van een ontwerpactiviteit is vaak een schets of een model, waarvan je – puur als je naar het resultaat kijkt – van zou kunnen vinden dat het beter kan. Luister je echter naar de verhalen áchter het ontwerp, dan ontdek je de meest innovatieve ideeën van leerlingen. Belangrijk dus: het gaat bij ontwerpen om het proces. Focus op vaardigheden, niet op resultaat.

Hieronder bespreken we elke ontwerpvaardigheid in het kort. Wil je meer informatie, dan kun je doorlezen op de blogs.

1. Denk alle kanten op. Leerlingen bedenken veel, verschillende en originele ideeën. Ze bekijken het probleem van alle kanten. Ze zeggen niet: “Dat kan niet”. Ze komen met meer en meer ideeën. Bekijk onze blog over de ontwerpvaardigheid denk alle kanten op voor praktische tips en oefeningen.

2. Breng ideeën tot leven. Leerlingen werken hun ideeën duidelijk uit, zodat zij en anderen de ideeën goed begrijpen. Ze gebruiken verhalen, tekeningen, modellen en prototypes. Bekijk onze blog over de ontwerpvaardigheid breng ideeën tot leven voor meer informatie en inspiratie.

3. Durf uit te proberen. Leerlingen proberen hun ideeën en oplossingen zo snel mogelijk uit. Ze gaan expres op zoek naar wat nog niet goed werkt. Ze leren daarvan en gebruiken dat om ideeën beter te maken. Bekijk onze blog over de ontwerpvaardigheid durf uit te proberen en oefen.

4. Deel ideeën. Leerlingen ontwerpen samen met klasgenoten en met mensen die met het probleem te maken hebben. De leerlingen gebruiken ideeën van anderen én laten anderen hun ideeën gebruiken. Samen wordt het beter. Bekijk onze blog over de ontwerpvaardigheid deel ideeën.

5. Leef je in. Leerlingen verplaatsen zich in mensen die met het probleem te maken hebben. Ze leven zich in en gaan op zoek naar hún wensen. Bekijk onze blog over de ontwerpvaardigheid leef je in en ontdek diverse werkvormen om deze vaardigheid te oefenen.

6. Bepaal je richting. Leerlingen herkennen wat bij elkaar hoort. Ze voegen ideeën en informatie samen tot één geheel. Ze vormen hun eigen mening over het probleem en over oplossingen. Ze bepalen hun eigen richting. Bekijk onze blog over de ontwerpvaardigheid bepaal je richting.

7. Gebruik het proces. Leerlingen wisselen tussen verschillende manieren van denken. Ze verzinnen veel ideeën en kiezen er daarna een paar uit. Ze luisteren naar hun eigen mening en werken goed samen. Ze denken aan details en aan het overzicht. 

Nozie de Nieuwsgierige. Wil je dat jouw leerlingen de ontwerpvaardigheden zelfstandig oefenen? Wil je dit integreren in je lessen? Gebruik dan Nozie de Nieuwsgierige: met de veertig Nozie-kaarten kunnen leerlingen zelf hun nieuwsgierigheid, creativiteit en ontwerpvaardigheden ontwikkelen. Bestel Nozie!

Formatief evalueren. Bestel hier de kaartenset Ontwerpen in Beeld met zeven oefenkaarten van de ontwerpvaardigheden in eenvoudige taal voor de leerlingen én werkvormen om de ontwerpvaardigheden formatief te evalueren.