Monsters vangen

Hoezo naar bed? Hoezo gaan slapen? Eerst ga ik een monster vangen! En dat kan op allerlei verschillende manieren. Ontwerp je mee? Een ontwerpactiviteit bij het prentenboek van het jaar Maar eerst ving ik een monster! van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Coco kan het

Alle jonge vogels gaan voor het eerst vliegen. Coco ook. Ze staat op de tak. Wat hoog! Ze durft niet. Coco valt. Heeeeelp! Mamaaaaaaa! Oh jee, dadelijk valt Coco heel hard op de grond. Zullen wij Coco helpen? Ontwerp je mee? Een superleuke ontwerpactiviteit bij prentenboek van het jaar Coco kan het! van Loes Riphagen. 

Verjaardagstaart

Kinderen bezorgen een klasgenoot, een beste vriend(in), hun broer of zus, hun (groot)ouders of zichzelf een onvergetelijke verjaardag! Ze ontwerpen (en maken) speciaal voor de jarige een super persoonlijk en uniek taartje. 

Moppereend

“Eend was mopperig. Ze had niemand om mee te spelen. Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.”  Kinderen helpen Moppereend om minder mopperig te worden. Ze ontwerpen iets waar je blij van wordt als je je mopperig voelt. Dit doen ze aan de hand van prentenboek van het jaar 2020 Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček. 

Microplastic

Van jong tot oud, iedereen vermaakt zich op het strand. Van sporten tot uitgebreid zonnen of even lekker uitwaaien. In deze les bekijk je een uitje naar het strand met een ‘plasticbril’ op. Wanneer en hoe komt er (micro)plastic in de natuur tijdens een stranduitje? En hoe kunnen we dat verminderen?

Tienuurtje

Hoeveel (eenmalig) plastic verzamelen jouw leerlingen bij het tienuurtje? Dat kan vast minder! Hoe kunnen we zorgen voor minder plasticafval bij ons tienuurtje? Tip! In de bijlage is een aangepaste versie van deze les beschikbaar speciaal voor de onderbouw.

Plasticfeest

Hoe vaak krijgen je leerlingen geen plastic uitdeelkadootjes? Hoe lang blijven die leuk en hoe snel gaan ze stuk? Dit plastic wordt vaak vrij snel weggegooid. Leerlingen denken na over hun ideale feestje én een leuk, duurzaam uitdeelkado (zonder plastic)!

Kerstdiner

Kerst betekent vaak veel gezelligheid en samen zijn. Al kan zo’n kerstdiner soms best lang duren. Je zit lang aan tafel en het gepraat van volwassenen wordt op een gegeven moment saai. Hoe kun je lang aan tafel leuk maken? Leerlingen bedenken met voorwerpen op en om de kersttafel ideeën voor een spel of activiteit.

Kleine pakjes

Piet heeft een probleem: alle kleinste pakjes komen onderin de zak terecht. Leerlingen helpen Piet en ontwerpen iets waardoor Piet makkelijk bij de kleine pakjes kan. Lees hier suggesties voor een introductie van deze les voor groep 1-8.

Samen spelen

Hoe kun je samen spelen als je anders bent? Leerlingen beelden door middel van rollenspel ideeën uit.